Przejdź do menu głównego
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do treści
Przejdź do stopki
pl
en
en
pl
Kontrast
Udostępnij
Zaloguj się
Repozytorium Cyfrowe Politechniki Bydgoskiej
pl
en
en
pl
Zaloguj się
Kontrast
Udostępnij
Powrót
O repozytorium
O repozytorium
O Repozytorium
Kontakt
O dLibrze...
Regulamin
Dla Autorów
Klauzula RODO
Kolekcje
Kolekcje
Artykuły z czasopism
Nauki przyrodnicze
Nauki techniczne
Nauki humanistyczne i ekonomiczne
Doktoraty przed obroną
Habilitacje i Doktoraty
Nauki przyrodnicze
Nauki techniczne
Nauki humanistyczne i ekonomiczne
Monografie
Normy Branżowe
Raporty
Sympozja, Kongresy, Konferencje
Nauki przyrodnicze
Nauki techniczne
Nauki humanistyczne i ekonomiczne
Wydziały PBŚ
Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Wydział Inżynierii Mechanicznej
Wydział Rolnictwa i Biotechnologii
Wydział Sztuk Projektowych
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Wydział Telekomunikacji, Informatyki i Elektrotechniki
Wydział Zarządzania
Biblioteka
Instytut Matematyki i Fizyki
Indeksy
Indeksy
Tytuł
Autor
Temat i słowa kluczowe
Opis
Współtwórca
Wydawca
Data wydania
Typ zasobu
Format
Źródło
Język
Powiązania
Prawa
Digitalizacja
Lokalizacja oryginału
Historia przeglądania
Historia przeglądania
Obiekty
Kolekcje
Repozytorium Cyfrowe Politechniki Bydgoskiej
udostępnia 5 049 obiektów cyfrowych
Pole wyszukiwania
Wyszukiwanie zaawansowane
Pomoc
Strona główna
|
Indeksy
Indeks:
Opis
Wyników:
2
Wybrana litera: K
wszystkie
A
B
C
D
G
I
J
K
M
N
O
P
R
S
T
U
W
Z
Wyszukaj w polu Opis
z
1
Knowledge of physical and mechanical properties of cereal grains is important for designinghandling and processing equipment. However, there is still a lack of knowledge on the influenceof moisture content on the physical-mechanical properties as related to machine design. The aimof this study was to investigate and describe the changes in select physical-mechanical propertiesof maize, rice, and soybeans at various moisture content (10%, 14%, 18%, 22%, 26%; wet basis) andtheir compression behavior at two loading rates of 1.25 mm/min and 125 mm/min. The measuredphysical and mechanical properties include size, shape, and breakage force of single kernels. It wasfound that an increase in moisture content increased the kernel size, altered the kernel shape, anddecreased the bulk density. The effects of moisture content and loading rate on breakage force, stress,and energy varied depending on the grain type. Our results indicated that an increase in moisturecontent changed the mechanical behavior of grain kernels from brittle to viscoelastic. To preventkernel damage during processing and handling, the measured force and stress during compressioncan be used as the limit value for designing equipment
Kriokonserwacja pierwotnych komórek płciowych (PGCs) może być jednym ze sposobów na zachowanie bioróżnorodności ras kur zagrożonych wyginięciem. Modyfikowane genetycznie PGCS mają także zastosowanie w produkcji kur transgenicznych
1
z
1
Ta strona wykorzystuje pliki 'cookies'.
Więcej informacji
Rozumiem